Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Műszaki felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

4 félév (3 tanulmányi + 1 gyakorlati félév)

A képzés célja
Olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező műszaki szakembereket képzünk, akik hidat teremtenek a szakmunka és a mérnöki munka között. Cél a képzés specializációinak megfelelő széles körű elméleti és elsősorban munkaadói igényekre alapozott gyakorlati szaktudással bíró szakemberek képzése, akik képesek támogatni a vállalatoknál és intézményeknél dolgozó mérnökök, döntéshozók munkáját.

A pécsi képzés különlegessége

Régióban egyedüli műszaki felsőfokú oklevelet adó képzés. 
A képzésben teljesített kreditek 40-45%-a, - specializációtól függően 49-54 kredit - akkreditálható a megfelelő BSc képzésbe.


A szakképzettség megnevezése az oklevélben
Műszaki mérnökasszisztens (Technical Engineer Assistant)

Specializáció(k)
Gépészet specializáció 1 - általános gépészet
Célunk olyan asszisztensek képzése az ipar számára, akik alapos ismeretekkel rendelkeznek a gépgyártás-technológiákról, a gépipari berendezések üzemeltetéséről és karbantartásáról, és akik képesek a megszerzett ismeretek gépész-technikus szintű gyakorlati alkalmazására. 

Gépészet specializáció 2 – komfortgépészet
Energia- és vízhatékonyság, higiénia és fenntarthatóság szempontú, megújuló energiákat hasznosító épületgépészet oktatása a fő célkitűzésünk. Ez a szaktudás az épületgépészeti rendszerek (fűtés, lég- és klímatechnika, vízellátás, csatornázás … ) létesítésének bármely fázisában, a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig, jól alkalmazható. 

Elektrotechnika-elektronika specializáció
Szeretnéd tudni, hogyan működik egy robot? Vagy részt vennél egy intelligens épület üzemeltetésében? Érdekelnek a megújuló energiaforrások? Vagy inkább részt vennél Magyarország legnagyobb energetikai fejlesztésében a Paks II. projekt keretében? Ismerd meg az energetika és energiaellátás rejtelmeit az Elektrotechnika-elektronika specializációnkon!

Építő specializáció
Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan épült a Lánchíd, vagy miként tervezték és építették a Duna alatt a metrót, akkor Téged várunk. Az Építő specializáció célja olyan mérnökasszisztensek képzése, akik a megszerzett műszaki és szakma-specifikus tudás ismeretében alkalmasak építményekkel kapcsolatos építési-, fenntartási-, üzemeltetési-, vállalkozási- és szakhatósági- feladatok ellátására. Végzett mérnökasszisztensként elhelyezkedhetsz építőipari vállalatoknál, önkormányzatok műszaki osztályán, kommunális üzemeknél vagy folytathatod tanulmányaidat a BSc. képzésünkön.

Környezetvédelem-vízgazdálkodás specializáció
A környezetvédelem-vízgazdálkodás specializáción olyan szakemberek képzését valósítjuk meg, akik mérnökasszisztensként a megszerzett műszaki és szakma-specifikus ismereteik birtokában aktívan járulhatnak hozzá a természeti és épített környezet minőségének megóvásához és javításához, az egészséges, élhető települési környezet megteremtéséhez, továbbá a civilizáció fenntartásához szükséges technológiák környezetkímélő üzemeltetéséhez.

Könnyűipar specializáció - ortopédiai műszerész
Az ortopédiai műszerészek manapság egyre komolyabb szakképzést igényelnek, hogy megismerkedhessenek a legfejlettebb műszaki technológiákkal. A robotika, a programozás és a bioinformatika kiegészülve a 3 dimenziós nyomtatással, maximálisan egyénre adaptált segédeszközök előállítását teszi lehetővé. A ma elérhető legkorszerűbb segédeszközöket rátermett, felkészült ortopédiai műszerészek teszik a betegek számára használhatóvá, egyedi funkciót ellátó kiegészítőkké.

Kiknek ajánljuk?
Ha úgy érzed, hogy az alapképzésre történő bekerüléshez kevés a pontod, ha nem sikerült jól az érettségid, vagy még nem szereztél emelt szintű érettségit, akkor jelentkezz a FOKSZ-ra!
Ha a FOKSZ után a megfelelő alapszakon folytatod tanulmányaidat, akár 50 kreditpontot is elismertethetsz.

Mi szükséges a sikeres felvételihez?
Felsőoktatási szakképzésre az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 240 pontot. A pontszám kiszámítása a jelentkező által igazolt, érettségi bizonyítványban, tanúsítványban lévő érettségi eredmények közül a két legjobb eredményből történik.

Ha a képzéssel kapcsolatban kérdésed van:


Műszaki felsőoktatási szakképzés (FOKSZ)

Fenyvesi Sándortanársegéd, operatív szakvezető

Mérnöki és Smart Technológiák Intézet

Gépészmérnöki Tanszék

fenyvesi.sandor@mik.pte.huMilyen főbb témakörök vannak?
A képzés során különböző szakképzési modulokat kell teljesíteni az előírt kreditszám elérése érdekében:

 • Kulcskompetencia modul (2-3. félév; 12 kredit)
 • Képzési terület szerinti közös modul (1-2. félév; 21 kredit)
 • Szakmai törzsmodul (1-3. félév; 42 kredit)
 • Szakmacsoport szerinti specializáció (2-3. félév; 15 kredit)
 • Szakmai gyakorlati modul (4. félév; 30 kredit) 

A képzési modulokhoz tartozó tantárgyak listája a mintatantervben található. Az 1-4 képzési modulból a 3 félév alatt összesen 90 kreditet kell teljesíteni. Ehhez jön még hozzá a 30 kredites (560 órás) teljes féléves szakmai gyakorlat.

A műszaki mérnökasszisztensek alkalmasak:
A végzett hallgatók önálló és csoportban történő munkavégzésük során képesek mérnöki felkészültséget és különleges engedélyt nem igénylő gyártási, szerelési, kivitelezési, építési, fenntartási, vállalkozási, karbantartási, üzemeltetési folyamatirányítási és fejlesztési részfeladatokat végezni, illetve alkalmasak a munkafolyamatok középszintű irányítására, szervezésére és műszaki ügyintézői feladatok ellátására.

A műszaki mérnökasszisztensek képesek:
Képesek a műszaki képzési terület egy adott részterületén felmerülő rutinfeladatok megoldására.
Képesek a szakterületükön belül adott részterület műszaki folyamatait működtetni és munkájukat dokumentálni.
Feladatmegoldások során képesek együttműködni és szakmai kommunikációt folytatni más szakemberekkel.
Képesek speciális szakterületükön a lényeges gyakorlati munkaműveletek elvégzésére, egyes gépek, berendezések kezelésére.
Képesek egyénileg és csoportmunkában egyaránt ismereteiknek a gyakorlatban történő  megvalósítására.
Képesek létrehozni, olvasni és értelmezni a műszaki dokumentációkat.
Képesek szakterületükön feladataik megoldásához IKT eszközöket felhasználni.

A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök):

 • műszaki ügyintéző
 • gépészmérnök asszisztens
 • villamosmérnök asszisztens
 • környezetmérnök asszisztens
 • minőségbiztosítási asszisztens
 • műszaki rajzoló, szerkesztő
 • építőmérnök asszisztens

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?
A műszaki felsőfokú szakképzés lehetőséget biztosít arra, hogy a végzést követően (vagy akár azt megelőzően is) a sikeres felvétel vagy átjelentkezés után továbbtanulhass Gépészmérnök, Ipari termék- és formatervező mérnök, Villamosmérnök, Környezetmérnök valamint Építőmérnök alapképzések valamelyikén. Az alapképzésbe történő felvételt követően bizonyos tárgyakat el tudsz fogadtatni, így csökkentheted a diploma megszerzéséhez szükséges képzési időt.

Jelentkezz!
Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

Az oldalon pontszámító kalkulátort is találsz, ahol kiszámíthatod pontszámodat.

Kapcsolódó tartalmak