Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

MIK PARTNERS Szakmai Nap a PTE MIK-en

Nincs egyetem ipar és nincs ipar egyetem nélkül – ezt már számos együttműködés, kutatás-fejlesztési projekt is bizonyítja. Az ipar részéről felmerülő igények és ehhez kapcsolódóan a tudomány, illetve az oktatás oldaláról jelentkező feladatok összehangolását helyezzük az idei MIK PARTNERS Szakmai Nap középpontjába, amelyet 2023. szeptember 28-án a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamarával közösen rendezünk meg karunkon. A 2018 óta zajló szakmai rendezvény célja a PTE MIK, valamint kiterjedt partnerhálózatának együttműködéséből származó eredmények bemutatása az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az ipari innovációs tudástranszfer területét érintve. 

Jövő évtől szelektíven gyűjthetjük a konyhai biohulladékokat is – a rendszer működésére dolgoztak ki megoldásokat

Jövő év januárjától az Európai Unió minden tagországában, így hazánkban is kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése, ezért a háztartásokban keletkező konyhai, illetve zöldhulladékot is össze kell gyűjteni, hogy azt villamos energia vagy akár üzemanyag előállítására használhassák fel. A körforgásos gazdaság előkészítése témában pályázatot nyert Pannon Egyetem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karát (PTE MIK) bízta meg az országos biohulladék begyűjtési koncepciójához kapcsolódó tervek elkészítésével, mivel a kar Környezetmérnöki Tanszékén az országban egyedülálló szakértői kompetenciák halmozódtak fel. A Környezetmérnöki BSc-képzés számos oktatója ugyanis több évtizede a pécsi, illetve a hazai hulladékgazdálkodás mérvadó szakembere, cégvezetője, akik gyakorlati tudásukkal, tapasztalatukkal a jövőben keletkező biohulladék mennyiségének meghatározása mellett konkrét forgatókönyveket is összeállítottak a begyűjtési rendszer felállításához. 

Jogviszony igazolás helyett diákigazolvány az ügyintézéshez

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény egyik lényeges változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a tanköteles korú tanulóktól a tanulói jogviszony igazolása nem kérhető, a 16. életévüket betöltött tanulók, valamint hallgatók esetében a tanulói, hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható (az iskolalátogatási igazolás, a jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül).

Elindult 2023-24-es tanév karunkon is

A mai tanévnyitón új hallgatóink köszöntése mellett fogadtuk kínai partneregyetemeink vezetőit, akikkel együtt veszünk részt a 4x4 építész szakmai workshop-ban. Az ünnepség során megünnepeltük a MIK újabb kitüntetett oktatóit és hallgatóit, valamint koszorút helyeztünk el Pollack Mihály szobránál.

MIRAI Program 2023

Megjelent a MIRAI Program 2023. évi kiírása. A MIRAI Program a japán állam egyik legújabb ösztöndíja.

Rangos elismerésben részesült Dr. Medvegy Gabriella

2023. szeptember 1-én rendezett Pécs Város Napi ünnepi közgyűlésen az építészet és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Breuer Marcell díjat, Pécs Város Műszaki Díját vette át Prof. Dr. Medvegy Gabriella, karunk dékánja.
Szívből gratulálunk az elismeréshez és további szakmai sikereket kívánunk!

Járműipari képzésfejlesztés a PTE Műszaki és Informatikai Karán

 Fókuszban a körforgásos gazdaság és a környezeti fenntarthatóság

Az elmúlt három évben a PTE Műszaki és Informatikai Kara egy nemzetközi projekt keretében új, járműiparhoz kapcsolódó oktatási tartalmakat fejlesztett. A Szlovák Tudományos és Műszaki Információs Központtal, a Belgrádi Egyetemmel és a bukaresti Országos Mechatronikai és Méréstechnikai Kutató-Fejlesztő Intézettel folytatott együttműködés célja az egyetemi képzési tartalmak megújításán keresztül a körforgásos gazdaság és a környezeti fenntarthatóság, mint szemlélet erősítése a járműiparban. 

Történelmi jelentőségű ponthatárok, mintegy 40%-kal több jelentkező – az idén kiemelten népszerű volt a PTE MIK

Minden idők legmagasabb pontszámaival juthattak be a műszaki felsőoktatásba jelentkezők idén a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára (PTE MIK). Bár 2023-ban megszűnt az országos felvételi minimum ponthatár – eddig az alapszakokon és az osztatlan képzéseken minimum 280 pontot kellett elérni ahhoz, hogy valaki felvételt nyerhessen –, a kar minden szak vonatkozásában ennél jóval magasabb pontszámot határozott meg a bekerüléshez. A levelező képzések államilag finanszírozott helyeiért minden eddiginél nagyobb volt a verseny, a gépészmérnöki alapképzés esetében például 400 pont kellett ahhoz, hogy szeptembertől a MIK hallgatója lehessen valaki. Az idei év jelentkezési csúcsot is hozott: a tavalyi jelentkezők számához viszonyítva közel 40%-kal többen jelölték meg első helyen a kart, de pl. 2020-hoz képest ez a szám majdnem 80%-os növekmény. A megnövekedett érdeklődés mögött a műszaki szakmák felértékelődése, illetve a kar magas minőséget nyújtó oktatása áll. Mindezek ellenére nem emelt keretszámot a kar, a nemzetközi hallgatókkal együtt idén is mintegy 1100 új hallgató kezdi meg a tanévet a PTE MIK-en.