Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Állami kitüntetésben részesült két munkatársunk nemzeti ünnepünk alkalmából

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend parancsnoki keresztet, Magyar Érdemrend tisztikeresztet, Magyar Érdemrend lovagkeresztet, Magyar Arany Érdemkeresztet, Magyar Ezüst Érdemkeresztet, Magyar Bronz Érdemkeresztet, Bánffy Miklós-díjat, Bessenyei György-díjat, Csokonai Vitéz Mihály-díjat, Martin György-díjat, Móra Ferenc-díjat, Népművészet Ifjú Mestere díjat, Népművészet Mestere díjat, Pauler Gyula-díjat, Pro Cultura Hungarica díjat, Szinnyei József-díjat adott át a Pesti Vigadóban.

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kovács György

Gyászhír: Elhunyt Prof. Dr. Kovács György

Kovács Gyuri idén október végén lett volna 80 éves. BME villamosmérnöki diplomája megszerzése után 1966-ban kezdte szakmai életpályáját az MTA SZTAKI-ban. Tudományos munkásságát a folyamatosan megszerzett fokozatok és elismerések mutatják: egyetemi doktori fokozat, kandidátusi, habilitáció, magántanári kinevezés, 1997-ben MTA doktora, Széchenyi ösztöndíj, MTA levelező tagjelölt, egyetemi tanár, professzor a BME-n és a PTE-n, diszdoktor az UFA Műszaki Egyetemen. Professzor Emeritus lett a PTE-n, majd az MTA SZTAKI-ban is. Az Óbudai Egyetemtől Pro-Universitate kitüntetést érdemelt ki.

Mit csinál a mérnök? – egy nap alatt kiderül a PTE MIK-en

Mérnökökre mindig is szükség lesz, hiszen ők mozgatják a világot. Ők tervezik és építik a városokat, a házakat, a vízvezetékeket, nélkülük nincs elektromos áram, energiatakarékos fűtés, de a klímaváltozást lassító környezetvédelem, 3D-vel nyomtatott művégtag vagy kibertámadást kivédő informatikai rendszer sem. A technikai fejlődéssel a mérnökszakmák is átalakulnak, egyre izgalmasabb tudományterületek olvadnak egymásba. Jogosan fogalmazódik meg a pályát választók részéről a kérdés: mit csinál ma egy mérnök? Erre adnak választ a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) középiskolásoknak szóló tematikus programjai, amikor a diákok egy napra maguk is mérnökké válhatnak: tervezhetnek, a korszerűen felszerelt egyetemi laborokban kísérletezhetnek, gyakorló szakemberektől kérdezhetnek és kipróbálhatnak fejlesztés alatt álló eszközöket. Az augusztus utolsó hetében zajló programra még lehet jelentkezni.

Újabb belsőépítész siker - Office Design 2. helyezés

 A Buildner Architecture Competitions, Office Design Challenge versenyen 2. helyezését ért el „The Cube” nevű alkotással a PTE MIK 3 fős csapata. A csapat tagjai: 2 fő nemzetközi belsőépítész hallgató és 1 fő BMDI hallgató.

A résztvevők feladata az volt, hogy a munkahelyi környezetet újra gondolják.  A zsűri olyan tervezési projekteket keresett, amelyek az építészetet eszközként használják a dolgozók jólétének és termelékenységének javítására. Ez a kihívás a versenyben résztvevőknek lehetőséget kínált arra, hogy elképzeljük a COVID utáni munkahelyek új normáját.


Hegesztési Nyári Egyetem – idén Pécs mutatja az irányt

Robottal készített lézerhegesztés, kopásállóság javítása fémszórással, horganyzott alkatrészek hegesztése Mig Brazing eljárással – ilyen témákkal is találkozhatnak az idei Hegesztési Nyári Egyetem résztvevői, ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). Augusztus 24-25-én a Magyar Hegesztési Egyesület rendezi a szakterület iránt érdeklődő hallgatók számára kétnapos országos programját (MAHEG) a PTE MIK-kel és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Zipernowsky Károly Műszaki Technikumával együttműködve Pécsett.

Kedves Első Éves Hallgatónk!

A PTE MIK Tanulmányi Csoport nevében is szeretettel köszöntünk Karunkon és gratulálunk a sikeres felvételihez!  Kérünk, hogy figyelmesen olvasd el az alábbi tudnivalókat a beiratkozással és a tanulmányaid folytatásával kapcsolatban és jelezd a megadott elérhetőségeinken,  ha segítségre van szükséged.

Felhívjuk a figyelmed, hogy a Tanulmányi Csoport a nyári időszakban ügyeleti rend szerint áll rendelkezésedre, korlátozott személyes ügyfélfogadással, az alábbi linken található elérhetőségeken:  PTE Műszaki és Informatikai Kar - Tanulmányi Csoport

 

Szeretettel várunk az augusztus 31-én és szeptember 1-én megrendezendő Gólya Tréningen és a szeptember 4-i Orientációs Napunkon, amit az Ünnepélyes Tanévnyitót követően tartunk. Az Orientációs Nap részletes programját ezen a linken találod: PTE Műszaki és Informatikai Kar - Orientációs nap 

Sikeres félévkezdést, élményekben gazdag egyetemi éveket kívánunk!


További információk..


Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök / szakember képzés indul a PAKS 2 Zrt. támogatásával.

A Paks II. Akadémia célja, hogy színvonalas képzési programokkal bővítse az egyetemi hallgatók tudását és az atomenergiával kapcsolatos ismereteit. A képzést elvégző szakmérnökök/szakemberek magas szintű tudás birtokában pályázhatnak az atomerőművi üzemeltetés területén betölthető állásokra. A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a gyakorlatban kiválóan hasznosítható tudást kapnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai folyamatairól, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Mindezzel megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi szektorban.

Kedves Kultúrabarátok!

Örömmel jelentjük be a legújabb és legizgalmasabb műsorsorozatunkat, amelyre szeretettel várjuk a kedves vendégeket. Ez az egyedülálló eseménysorozat a kalandvágyók, az érdeklődők és a felfedezők számára készült. Várjuk Önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk ezen a varázslatos utazáson! Ne habozzon, és érdeklődjön a műsoraink időpontjairól és helyszíneiről.