Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Háromszáz diák gyűjtött élményeket a Műszaki és Informatikai Karon

Élményekkel teli sikeres rendezvényt szervezett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom közreműködésével.

Játékos geometria, óriás fraktálok, robotok, drónok, 3D tervezés és nyomtatás. Ezek voltak az idei program legnépszerűbb témái. A középiskolás diákok saját maguk készítettek robotokat, irányítottak drónt, vagy éppen kreatív művészti alkotást hoztak létre a geometrikus alakzatokból.

A rendhagyó program, valamint a természettudományok élményalapú megközelítése iránti érdeklődést jelzi, hogy 10 iskolából 302 diák, 19 kísérőtanár vett részt az eseményen.

A PTE MIK és partnere, az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom sikeres együttműködése minden évben bizonyosságot nyer. Idén az ország olyan távolabbi pontjairól is érkeztek diákok és tanárok, mint Kecskemét, Nagyatád vagy Veszprém. Az előzetes regisztráció során már az első héten elkelt minden hely a műhelyfoglalkozásokra.

A műhelyek a diákok aktív munkájára építettek, cél a maradandó élményszerzés volt, ezen keresztül a műszaki pálya népszerűsítése.

A kar tanáraitól nem idegen ez a fajta műhelymunka, sem az élményszerű tanítás. Jellemző az oktatásra a projektmunka, ebből kaptak ízelítőt a diákok. A drón, 3D nyomtatás és kutatás, a pneumatika, az építészeti geometria hívószavak mögött több éves projektek, kutatómunka, hallgatói és oktatói sikerek állnak. 

A délután már a tanároké, oktatóké volt. Worshop keretében érdekes és izgalmas beszélgetés alakult ki a kreativitás, a tehetséggondozás fontosságáról, fejleszthetőségéről. A kerekasztal-beszélgetés megpróbálta megkeresni a választ arra, hogy mit tehet a középiskolai tanár, az egyetemi oktató a jövő tehetségeinek felkutatásában, az érdeklődés és a motiváció fenntartásában valamint a végső cél, a diák sikeres életpályájának megalapozásában.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara szeretettel vár minden érdeklődőt 2017. szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján, ahol a mérnöki szakma hasonlóan élményszerű és interaktív formában enged bepillantást a titkaiba. A végzős diákokat pedig 2017. november 24-én a soron következő Nyílt napra, hogy részletes információkat kapjanak a mérnöki tanulmányokról.