Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Fulbright kutatói ösztöndíjak

Tudományos vagy költségvetési intézményeknél, illetve non-profit szervezeteknél dolgozó szakemberek számára. Amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatás előnyt élvez. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három - öt hónap, ha a tervezett kutatási feladat különlegesen indokolja, legfeljebb kilenc hónap.

Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2012 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2013 augusztusában fejezhető be.

Ajánlott:

  • Teljes munkaidőben egyetemen vagy főiskolán dolgozó, PhD fokozattal rendelkező egyetemi kutatók, oktatók számára;
  • Az államigazgatásban, költségvetési intézményeknél, kutatóintézeteknél vagy non-profit szervezeteknél dolgozó szakemberek számára.

Követelmények: lásd a Fulbright oktatói ösztöndíjaknál.

Az ösztöndíjak mértéke:

A Fulbright Program az amerikai egyesült államokbeli tartózkodás költségeit (szállás, megélhetés, biztosítás stb.) fedezi. Ez az összeg

  • 2.500 - 2.900 USD havi ellátmányt, valamint
  • 1.000 vagy 1.250 USD egyszeri, a kezdeti anyagi terheket és szakkönyvek vásárlásának költségeit csökkentő hozzájárulást jelent.
  • Ezen felül az ösztöndíj a Magyarország és az Egyesült Államok közötti egyszeri oda-vissza utazás költségének 50%-át, valamint az egészségügyi- és balesetbiztosítást fedezi az ösztöndíjas részére.
  • A Fulbright Program szerény mértékű támogatást nyújt a kísérő családtagok részére (egy családtag esetén 200 USD/hó, két vagy több családtag esetén összesen 300 USD/hó), ami azonban távolról sem fedezi az összes felmerülő többletköltséget. A kísérő családtagok repülőjegyéről, biztosításáról és megélhetési költségéről az ösztöndíjasnak kell gondoskodnia.

A pályázatok beadási határideje: 2011. május 9.

A Fulbright pályázatokhoz kapcsolódóan 2011. április 5-én, kedden 11.00 órakor a Pécsi Tudományegyetem Szenátusi termében a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság munkatársai tájékoztatót tartanak.