Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program

Pályázati cél: A program célja a tudományos együttműködés elősegítése magyar és német felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek kutatócsoportjai között, amelyek egy konkrét tudományos kutatási terven dolgoznak. A program a mobilitást támogatja.

Pályázati beadási határidő: 2024. június 28.

Bővebb tartalom

DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program

A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé a 2025-2026-os évre, felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek kutatócsoportjai között megvalósuló tudományos együttműködés elősegítésére.

A program minden tudományterület számára nyitott, a közös kutatásban részt vevő magyar és német kutatók utazási és tartózkodási költségeit támogatja. A programra való pályázás előfeltétele, hogy saját vagy 3. forrásból származó eszköz/keret is felhasználásra kerül a projekt megvalósításához.

A magyar fél a magyar résztvevők utazási költségeihez ad utazási hozzájárulást és a német résztvevőknek napi-, illetve havi ösztöndíjat biztosít, a német fél pedig a német résztvevők utazási költségeit és a magyar résztvevők németországi tartózkodási költségeit fedezi (lásd lejjebb).

A program pályázható időtartama 1 vagy 2 év. A magyar projektpályázók max. 1.000.000 Ft/év projekt összegre pályázhatnak. A német projektpályázók max. 7.500 €/év projekt összegre pályázhatnak.

Pályázat beadási határidő: 2024. június 28.

Követelmények:

  • A pályázás feltétele egy konkrét tudományos kutatási terv megléte, melyen a két ország tudományos szakemberei közösen és lehetőleg egymást kiegészítve dolgoznak.
  • A kiíró magyar pályázatot akkor tudja befogadni, ha egyúttal a német projektpartner is benyújtotta pályázatát Németországban. A pályázatnak részletesen tartalmaznia kell a projekt tudományos célkitűzéseit (kutatási terület, újdonságok, megvalósítható részcélok), kiemelve a magyar-német együttműködés szempontjait.
  • A projekt alapfinanszírozását (személyi és dologi költségek mindkét oldalon) más forrásból kell biztosítani.
  • A pályázatban a projekt közös megvalósítására irányuló törekvésnek kell szerepelnie. A közös projekt leírásában világosan el kell magyarázni, milyen konkrét feladatokat vállal a magyar és milyeneket a német fél.
  • A saját feladatrész leírása és benyújtása nem elegendő. A két fél pályázatának azonos tartalmúnak kell lennie. A pályázatban konkrét célokat is nevesíteni kell (a támogatottak száma és státusza.)

A pályázat online benyújtása a pályázatkiíró honlapján, regisztrációt követően lehetséges.

Hasznos linkek:
https://tka.hu/palyazatok/11402/palyazati-dokumentumok
https://palyazat.tpf.hu/

Kapcsolódó tartalmak