Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Gépészmérnöki (BSc)

Gépészmérnöki (BSc)

7 félév

Nappali – állami ösztöndíjas és önköltséges.
Levelező – állami ösztöndíjas és önköltséges.

Magyar nyelvű képzés hagyományos és duális képzési formában.

Az az ember, aki egy csavarhúzóval, egy csőkulccsal és egy rágógumival megmenti a világot, az vagy James Bond, vagy gépészmérnök! A gépészmérnök rendkívüli problémamegoldó képességekkel rendelkezik, egyesek már így születnek, mások ezeket nálunk fejlesztik ki. A gépészmérnök büszke arra, hogy szakmája a legrégebbi mérnök szakterület. A gépészmérnöknek az is jól áll, ha forgácsolás gyakorlat órát követően olajos a keze vagy kialvatlan az éjjeli tervezés, jegyzőkönyv írás után. Gyakran utazik külföldre ERASMUS küldetéssel, amit sikeresen végrehajt. A gépészmérnök szereti a kihívásokat! Ezért jelentkezik az Épületgépészek képzőművészei, Formula Student és OTDK- versenyekre, ahol jó helyezéseket ér el. A gépészmérnök sármjának egyszerűen nem tudnak ellenállni a hallgatólányok! Jelentkezz hozzánk, hogy elmondhasd magadról: A nevem mérnök, gépészmérnök!

Mit ad a képzés az abban részt vevőknek?

Milyen tudást szerezhetsz meg nálunk?

A nálunk végzett gépészmérnökök alkalmasak gépészeti tervek elkészítésére, gépek és gépészeti berendezések, valamint épületgépészeti rendszerek kivitelezésére és üzemeltetésére.  Célunk, hogy a hallgatók a gyakorlatban szerezzenek szakmai tapasztalatot elméleti tudásuk elmélyítésére. Ipari cégeknél ismerhetik meg a tervezési és gyártási folyamatokat, a legkorszerűbb technológiákat. Szakdolgozataikat a mindennapokban adódó gépészmérnöki feladatok és problémák megoldásával dolgozhatják ki, ezzel is a szakmagyakorlásra készülhetnek fel.

 

A pécsi képzés különlegessége

A képzés legfőbb jellemzője a gyakorlatorientáltság. Hallgatóink az elméleti ismereteiket naprakész információkkal bővíthetik szakmai gyakorlatok, ipari cégeknél tett tanulmányi kirándulások keretében. Hallgatóink egyedülálló lehetőséget kapnak a Műszaki és Informatikai Kar által szervezett Pollack Expón való részvétellel is. A régió legnagyobb műszaki börzéjén évente mintegy 70 gépész területen működő kiállító mutatja be szakmai profilját, újdonságait. Pécsett lehetőség nyílik a hallgatók számára duális képzésben szerezni gépészmérnök diplomát. Itt a gyakorlatorientáltság még inkább jellemző, mivel a képzési program gyakorlati részében ipari partnercégek is részt vállalnak.

Az általános gépészet témái mellett laboratóriumainkban korszerű anyagmegmunkálási, hegesztési, 3D-nyomtatási ismeretek elsajátítására is lehetőség van. Az épületgépész képzésben részt vevők szintén az ország legkorszerűbb laboratóriumaiban találkoznak a szakterület újdonságaival. Hallgatóinknak rendszeresen részt vesznek az Országos Tudományos és Művészeti Tanács versenyein – ahol az elmúlt években egy III. helyezést hoztunk el – és szakmai konferenciákon. Különdíjat nyert csapatunk a 2014-es a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap által kiírt Épületgépészek képzőművészei versenyen.

A hazai gépészmérnökképzésen túl hallgatóink 26 külföldi partnerintézményükben és 31 ERASMUS partnerintézményben tölthetnek szemesztereket, és ezáltal nemzetközi betekintést szerezhetnek szakterületükbe. Szoros kapcsolatot ápolunk a Fachhochschule Burgenland osztrák főiskolával, számos hallgatónk a BSc képzés után az ottani MSc tanulmányokkal koronázta meg szaktudását.

Hallgatóink tanulmányaikat intézményünkben mesterképzésben is folytathatják, egyelőre épületgépész specializáción.

A szakképzettség megnevezése az oklevélben

Gépészmérnök (Mechanical Engineer)

Specializációk

  • gépszerkezet- és folyamattervező
  • épületgépész
  • rendszertechnika (jelenleg nincs meghirdetve)

Azok jelentkezését várjuk, akik

A legkülönfélébb gépészeti elemek tervezésének, üzemeltetésének fortélyait szeretnék megtanulni, valamint az épületgépészeti rendszerek fenntartható, energiahatékony, komfortos üzemeléséhez szükséges korszerű ismereteket szeretnék elsajátítani.

Főbb tantárgyak, ismeretkörök

Mechanika, gépelemek, anyagtan, gépipari technológiák, karbantartás, műszaki diagnosztika, technológiák gépei, számítógéppel segített tervezés, fűtéstechnika, lég- és klímatechnika, vízellátás-csatornázás, komfortelmélet, épületenergetika, megújuló energiaforrások, épületgépészeti szabályozástechnika.

Elhelyezkedési lehetőségek

Végzett gépészmérnökeink tervezőként, fejlesztőként a gépipar különböző ágaiban tudnak elhelyezkedni. Lehetőségük van munkát vállalni ipari technológiai rendszerek és lakóépületek üzemeltetőjeként, épületgépészeti rendszerek tervezőjeként, kivitelezőjeként és üzemeltetőjeként. EU-konform diplomájukkal hallgatóink nagy biztonsággal találnak állást itthon és külföldön egyaránt.


 

Amennyiben a képzéssel kapcsolatban kérdésed van

EÖRDÖGHNÉ Dr. MIKLÓS Mária egyetemi docens
szakfelelős

Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

+36 72 503 650/23869
eordoghne@mik.pte.hu

 

Épületgépész specializáció

BAUMANN Mihály adjunktus
mb. tanszékvezető
Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

+36 72 503 650/23866
baumann@mik.pte.hu

Gépszerkezet- és folyamattervező specializáció
Vasvári Gyula
mb. tanszékvezető
Gépészmérnök Tanszék
+36 72 503 650/22812
vasvari.gyula@mik.pte.hu

Kapcsolódó tartalmak