Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

  1. MIK
  2. Hírek

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Juhász Pál egyetemi docens, egykori informatikai igazgató

Dr. Juhász Pál egyetemünk informatikájának évtizedeken át meghatározó személyisége volt. A Pollack Mihály Műszaki Főiskola alapító oktatója, és a jogutód karon folyamatosan oktatott 1970-től 2010-ig. A Főiskolán működő Dél-dunántúli Regionális Számítóközpont vezetője volt annak megszűnéséig (kb. 1994). Az 1995-től az integrált JPTE, majd 2000-től az integrált PTE első informatikai vezetője volt, 14 éven át, 2009-es nyugdíjazásáig. Az általa vezetett szervezet először a Rektori Hivatal, majd később Gazdasági Főigazgatóság keretei között működött.

Egykori munkatársai ma is tisztelettel és szeretettel emlékeznek erre az időszakra.

Saját maguk tervezte 3D-nyomtatott autókkal versenyeztek a diákok Pécsett

Maguk által a helyszínen tervezett és 3D nyomtatott elemekből épített egyszerű autókkal kellett teljesíteniük egy modellautópályán egy adott távolságot középiskolás diákokból álló csapatoknak a MIK 3D MechManián. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) által első alkalommal meghirdetett versenyen valósághű kihívásokkal néztek szembe a versenyzők: a táv gyors teljesítése mellett arra is ügyelniük kellett, hogy a modelljük elférjen a versenypályán kialakított híd alatt, az alváz ne akadjon fenn a bukkanókon és jól feküdjön a kanyarokban. Ugyan előzetes tervezési, programozási ismereteket nem igényelt a versenyen való részvétel, a diákok meglepően magabiztosan teljesítették a követelményeket. A legjobb csapat tagjai személyenként egy-egy 3D-s nyomtatóval lettek gazdagabbak.

eCon Szimulációs Verseny Mérnökhallgatóknak

Az eCon Engineering Kft. versenyfelhívást tett közzé mérnökhallgatóknak a szimulációs szoftverek elterjedésének támogatása céljából.

 

A pályázatok (pályamunkák) beérkezési határideje: 2024. február 20.

Valentin-napi programok

Az év legromantikusabb napja, a Valentin-nap, hamarosan elérkezik, és semmi sem lehetne tökéletesebb annál, minthogy egy felejthetetlen programmal ünnepeljük meg ezt az ünnepet. Azoknak, akik szeretnék kicsit feldobni a hagyományos Valentin-napi ünneplést, különleges és romantikus programokat kínál a Zsolnay Negyed, amelyek garantáltan elvarázsolják és felejthetetlenné teszik ezt a napot.

XIX. Nemzetközi Tudományos Napok - 2024. április 18-19.

Kedves /Kollégák!  

A MATE Károly Róbert Campus 2024. április 18-19-én immár XIX. alkalommal rendezi meg a kétévente sorra kerülő „Nemzetközi Tudományos Napok” című konferenciát. 

A tudományos ülést a „EGYSÉGET - CSELEKVÉST - TELJESÍTÉST” témakör jegyében szervezzük, és örömmel vennénk, ha megtisztelnék előadással/poszterrel és/vagy érdeklődő részvételükkel a rendezvényt. 

Kapocs a tudáshoz Podcast VI.

A Kapocs a tudáshoz könyvtári podcastünk vendége ezúttal Farkas Judit kulturális antropológus, néprajzkutató, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi docense, a nemrég újraalapított Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium vezető tanára, a Humán Környezettudományi Kutatócsoport társvezetője és a humánökológia szak szakfelelőse volt. Aktuális adásunk fókuszában az ökofalusi mozgalmak mellett a fenntarthatóság és az ökotudatosság állt.

„A PTE UTAZÓ NAGYKÖVETE” Támogatási Program Pályázati Felhívás 2024

„A PTE UTAZÓ NAGYKÖVETE” Támogatási Program Pályázati Felhívás 2024

Pályázati cél:

Elsődlegesen külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián/workshopon, művészeti vagy sporteseményen való részvételt elősegítő pályázat, amelyre a PTE valamennyi főállású és részmunkaidős oktatója és kutatója, valamint aktív státusszal rendelkező doktorandusz hallgatója pályázhat. A program egyfelől az adott pályázó szakmai munkásságát és előmenetelét hivatott támogatni, másfelől a PTE nemzetközi láthatóságát, ismertségét igyekszik erősíteni azáltal, hogy a támogatást elnyerő kolléga/doktorandusz hallgató egyúttal feladatot is kap a PTE intézményi képviseletével kapcsolatban.

Pályázati beadási határidő: folyamatos

Bővebb tartalom


Az Udvari Kamaraszínház Anjou c. vendégelőadása Pécsett január 17-én

Az Udvari Kamaraszínház Anjou c. vendégelőadása Pécsett január 17-én

Az Udvari Kamaraszínház nem pusztán egy színház, hanem egy időutazás az örök értékek és a múlt iránti szenvedélyes elkötelezettség világába.

 

A Miniszterelnökség és a Kulturális- és Innovációs Minisztérium támogatásával, a budapesti Pozsonyi úti Hálaadás altemplomában működő, 180 férőhelyes színházunk olyan előadásokkal lepi meg a közönséget, amelyek mélyen gyökereznek a történelem és kultúra világában.