Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

BALSAN Dare your dreams kiállítás

 DARE YOUR DREAMS, FREE YOUR MIND!

A PTE MIK egyetemi építészképzése az alapító professzorok, Prof. Bachman Zoltán és Prof. Kistelegdi István víziója szerint egy olyan képzés, amely feleleveníti és újrafogalmazza az építészet és társművészetei közötti kapcsolatot. A mérnöki diszciplínák mellett komoly hangsúly kerül a művészeti területekre, beleértve a klasszikus szépművészeti ágakat és az alkalmazott művészetet is. Az erőteljes művészeti szemlélet, a hallgatókkal való kiscsoportos foglalkozások egy olyan építészeti irányt fogalmaznak meg, amely számol az emberi természet igényeivel és igyekszik élhető, emberközeli építészetet létrehozni. Ennek elengedhetetlen eszköze a társművészetek jelenléte. A PTE MIK építészképzésének szemlélete az emberközeliség ideájával részint visszautal az ókori építész, Vitrovius elveire, aki az építészetről írt harmadik könyvét az emberi alak arányairól szóló híres megjegyzésével vezette be, és az építészeti arányrendet az emberi test arányaihoz igazítja, vagy ahogy Luca Pacioli: Divina proporcione című művében fogalmazza „mert az emberi testből származik minden mérték…arány és összhang, amely által Isten kinyilatkoztatja a természet  legbelső titkait”, részint pedig komoly figyelmet fordít a modern építészet elveire, Le Courbusier, Mies van der Rohe, a Bauhaus iskola és számos modern és kortárs építész hitvallására. Ez a képzés, ez a szemlélet ily módon a klasszikus értékek és a modern vívmányok szintézise.
 
A BALSAN Európa egyik vezető szőnyeggyára. Stratégiájuk részét képezi a környezettudatosság már a tervezés első fázisaitól kezdve és a tehetséggondozás - a „holnapba” való befektetés. Négy egyetem, a National School Fine Arts De Lyon, a párizsi ENSAAMA, a stockholmi Beckmans College of Design és a madridi Iade School of Design hallgatóival dolgoztak már együtt, az idén pedig egy lengyel, egy japán és egy szingapúri egyetemmel bővült az együttműködés. A PTE Műszaki és Informatikai Kar építőművész és ipari termék és formatervező hallgatói 2018 októberében ismerték meg a programot, a terveket pedig a 2019 február 19-22-ig zajló workshop keretében véglegesítették. A közös munkát Charlotte Leray, Stephanie Bourgeois és Joëlle Mayer segítette a Balsan részéről, a konzulensek  Bachmann Erzsébet, Krámlí Márta és Németh Pál voltak.
19 hallgató terve készült el, amit a cég legyárt és a szőnyegek a 15/20 Pécsi Építész Iskola  jubileumi programsorozat keretén belül kiállításra kerülnek.
 
A BALSAN szőnyeggyár termékeinek magyarországi forgalmazója és a “DARE YOUR DREAMS” projekt támogatója a Timkett Kft.
1037.Budapest, Csillaghegyi út 13.
Műszaki információkkal, tervezői segédanyagokkal, kivitelezői tapasztalataival áll az érdeklődők rendelkezésére.
 
Elérhetőségek:
 
https://www.balsan.com/
www.timkett.hu
timkett@timkett.hu