Pécsi Tudományegyetem logo Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem
Műszaki és Informatikai Kar

Western Balkans–Visegrad Fellowships

Pályázati cél: Az ösztöndíj program az egyetemi oktatók és kutatók rövid távú (2-10 hét) mobilitásának támogatását célozza. Az ösztöndíjprogram segítségével a V4-es állampolgárok a WB6-ok (Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia), a WB6 állampolgárai pedig a V4-ek felsőoktatási és tudományos kutatóintézeteiben végezhetnek kutatói, illetve oktatói tevékenységet.

Pályázati beadási határidő: 2024. június 15

Bővebb tartalom

Western Balkans–Visegrad Fellowships

A Nyugat-Balkán–Visegrádi Ösztöndíjak lehetővé teszik a WB6 országok állampolgárai számára, hogy rövid távú ösztöndíjakra pályázzanak a V4 kutatóintézeteinél (Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon vagy Szlovákiában). Viszont a V4 pályázók ösztöndíjakra pályázhatnak a WB6 intézményeinél (Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Koszovóban* vagy Szerbiában).

A programot közösen finanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nyugat-Balkáni Alap.

Az ösztöndíjak korlátozott időtartamra, 2-től 10 hétig terjedő időszakra szólnak, amely alatt az illetékes ösztöndíjasnak kutatást kell végeznie (vagy részt vennie benne), előadásokat vagy szemináriumokat tartania a felsőoktatásban, vagy tanulmányoznia vagy áttekintenie kell meghatározott írott vagy egyéb anyagokat,

Pályázat beadási határidő: 2024.június 15.

Követelmények:

A lehetséges fogadó intézmény típusa nincs előírva, de relevánsnak kell lennie az ösztöndíj jellegével kapcsolatban. Általánosságban a program célja, hogy hozzáférést biztosítson magán vagy állami felsőoktatási intézményekhez (főiskolák, egyetemek, tudományos akadémiák), kutatóintézetekhez, könyvtárak/archívumokhoz, laboratóriumokhoz stb.

Az ösztöndíjasoknak doktorandusz hallgatóknak kell lenniük vagy doktori fokozattal kell rendelkezniük (függetlenül jelenlegi hovatartozásuktól).

Az ösztöndíjakat minimum 2 hétre és maximum 10 hétre kínálják.

A támogatás egy összegben folyósított ösztöndíj formájában történik, amely hetente 500 euró, két részletben fizetendő: az 1. részlet (80%) a fogadó intézménynél történő megerősített

érkezést követően kerül átutalásra, a 2. részlet (20%) pedig egy összefoglaló jelentés kézhezvételét követően.

Ezenkívül minden pályázó kérhet egy összegben folyósított utazási támogatást, amelyet a becsült utazási költségek alapján számolnak ki, de nem haladhatja meg az 500 eurót. (Megjegyzendő, hogy az utazási támogatások nem igényelhetők automatikusan az ösztöndíjak részeként.)

Hasznos linkek:
https://www.visegradfund.org/apply/mobilities/western-balkan-visegrad-fellowships-2/?c=how-to-apply